Hrvatski   Magyar   English  
Home Contacts Login
 
Project Activities Experts Technology B2B Events Blog Documents  
 
 
News

  I3CT sajtóközlemény
19.12.2012.  

I3CT – egy megjegyezhetetlennek tűnő fura kódsor… talán másról nem is szólt másfél évvel ezelőtt még ez a 4 karakter. Mára azonban már egy egészen új együttműködés szlogenje és jelképe lett az egykor megálmodott projekt szlogenje

… és, hogy mit is takar a szlogen? Az I3 nem jelent mást, mint a projekt során összeolvadó inkubáció, innováció és informatika hármasát. Az ICT (Information and Communications Technology) pedig egyértelműen arra utalt, hogy mely szektor fejlesztését tűzték ki célul a projektmegvalósítók.

Ha ezeket mind egy egésszé összegyúrjuk, az híven tükrözi, hogy milyen eredmények elérését várták a partnerek. Egy gyorsan fejlődő iparágban, az informatikai területen működő vállalkozások megvizsgálásán keresztül megálmodtak egy horvát – magyar közös adattárházat a rendelkezésünkre álló szakértelemről és tudás bázisról. A vállalkozások megkérdezését ki szerették volna használni arra is, hogy megtudják melyek azok a területek, ahol a szakirányú oktatás esetleg fejlesztésre szorul és, hogy melyek azok a hiányzó ismeretek, amiben esetleg a vállalkozások saját maguk is fejlesztésre szorulnának. A legfontosabb azonban az volt, hogy egy újfajta együttműködésre ösztönözzük a piaci szereplőket, ami végső soron a határrégiónk versenyképességét fogja szolgálni.

2010 nyarán indult el a közös munka a projekt partnerek között. A cél időszerűségét és elfogadottságát tükrözi, hogy a projekthez 6 partner csatlakozott és vállalta a közös munkával járó megmérettetéseket. A partnerségben képviseltették magukat informatikai felsőoktatási intézmények, fejlesztési szervezetek, egy horvát inkubátorház és egy horvát informatikai klaszteren keresztül maguk a piaci szereplők is.

Az elmúlt évben tanúsított kitartó munkának köszönhetően a kitűzött célokat sikeresen teljesítettük. Már tisztában vagyunk azzal, hogy az informatika területén milyen speciális szellemi tőke áll rendelkezésünkre a határrégióban. Láttuk azt, hogy milyen tantárgyfejlesztésekre van szükség és ennek érdekében kidolgoztunk bárki számára elérhető e-learning tananyagokat. A legfontosabb eredménynek mégis azt tartjuk, hogy elindult a határ térségben egy olyan kezdeményezés, ami az infokommunikációs technológiák fejlesztését és az ezen a területen működő cégek együttműködését erősíti, végső soron így egy kitörési irányt mutatva a piacon. Nagykanizsán a projekt zárásáig 11 cég jelezte azt, hogy a közös gondolkodás, fejlesztés és piaci fellépés szándékát kész írásban is megerősíteni s így egy induló klaszternek építő tagja lenni.

Ugyan a projekt a 2012. december 19-i záró rendezvénnyel hivatalosan befejeződik, de az igazi kihívások még csak most várnak a megvalósítókra és a célcsoportot jelentő vállalkozásokra. Vajon elég lesz-e a kezdeti lendület egy valóban hatékony együttműködés fenntartására és milyen eredményeket fog ez hozni a cégeknek és a régiónak?! Számtalan ehhez hasonló kérdés merül fel most a partnerekben, de még korai a válaszokat keresni. Egy dolog, amiben azonban minden érintett egyetért, hogy van mire építenünk, a célok világosak és előremutatóak és a jövő sikerei a mi kezünkben van, mert az összehangolt fellépés és kölcsönös bizalom csak pozitív változást hozhat.slike/30_Final01.JPG
 
slike/30_final02.JPG
 
slike/30_final03.JPG
 
slike/30_final04.JPG
 
slike/30_final05.JPG
 
slike/30_final06.JPG
 
slike/30_final07.JPG
 
slike/30_final08.JPG
 
slike/30_final09.JPG
 
slike/30_final10.JPG
 
slike/30_final11.JPG
 
slike/30_final12.JPG
 

 
   
Back to previous page

 

 


 
Project partners