Hrvatski   Magyar   English  
Home Contacts Login
 
Project Activities Experts Technology B2B Events Blog Documents  
 
 
Blog

  Dizajniranje korisničkog sučelja
Author: Dejan Kovač, cegrupa.com  
Date: 29.8.2012.  

U posljednje vrijeme tema o dizajniranju korisničkog sučelja došla je na svoj vrhunac. Samsung vs. Apple. Tko je sljedeći? Tko je koga kopirao, odnosno prekršio patentna prava? Gdje je kraj patentiranju normalnih stvari? Otključavanje telefona potezom prsta je patent! Dobro, pa kako ga otključati ako nema tipke i nije slide?

Sve su to pitanja koja bi trebalo riješiti nekim univerzalnim rješenjem. Radite li danas na nekom projektu, velika je vjerojatnost da ćete u nekom dijeliću vašeg projekta povrijediti neki patent. I što onda? Ima li tu rješenja?

Uvijek je dizajn ono što budi emocije. Zatim mora slijediti i funkcionalnost. A kad se to dvoje poklopi imate savršen proizvod. Developeri imaju vječne dvojbe kako nešto napraviti, a da korisnik bude zadovoljan. Uvijek čujem onu poznatu rečenicu od korisnika: “ Daj ti to samo napravi, a onda ću vidjeti kako mi to odgovara“. Nedavni seminar g. Predraga Palea jasno nam je ukazao da je to krivi put. Prvo crtajte. Pitajte. I kad dobijete potpis na projekt onda ga radite. Koliko puta ste tako radili ? Čujem odgovor: Nijednom.

Kad napravite neki prototip ono što mislite da je korisnik zamislio i to mu pokažete koja je prva reakcija: “E, vidiš to je baš ono što mi treba ali... Trebalo bi to još ovako, a ono onako, ...“. U vama sve kipti, ali korisnik (kupac) je uvijek u pravu. I tu počinje beskonačna petlja.

Uvijek se iznova dizajnira, rade nove funkcije i tako u krug. Vrlo blizu Sizifu.

I onda dođe potpuno novi pristup stvarima. Odjednom velike korporacije izađu sa novim dizajnom sučelja. Sve što ste do sada radili je bilo dobro. Ali ovo novo. Hej, pa to je odlično! Pa zar se toga niste prije sjetili? Pločice, guranje, povlačenje, dva, tri, četiri, pet prstiju, ... sve to može. Sva ta nova sučelja su pravi put. Gledam u čudu i mislim što i većina developera: Pa ovi su poludjeli! Kome to treba?

Zatim sam odlučio napraviti test. Windowsi 8 na nekom starom laptopu. Jure. Onda svakog tko mi uđe u ured fino stavim ispred tih novih pločica i neka malo s time petljaju. Nakon desetak minuta svi su oduševljeni. Moj otac u poodmaklim godinama odmah pohvali veeeliki font. Konačno su shvatili da bi nešto pročitao bez naočala. Pa pogledaj sve je tako fino i jednostavno. Klinci, oduševljeni, vele fora je. Ljudi koji svaki dan kucaju na istim stvarima su malo zbunjeni. Pa gdje mi je onaj X da ga zatvorim. Ali nema X-a. Samo ga mišem odvučeš prema dolje i više ga nema. Super. Ali je li to brže? Opet se javlja developer u meni.

Na kraju se sjetim jedne priče koju sam nedavno pročitao. Mogli bi je nazvati Liječnički pristup u dizajniranju sučelja. Nad glavama upitnik. Ali priča ide ovako: Dođe čovjek kod doktora i žali se na bolove u trbuhu. Doktor ga pregleda i zaključi da ima zatvor. Da mu neki laksativ. Nakon dva dana vraća se čovjek i nije ništa bolje. Doktor odluči dati jači laksativ. Nakon dan,dva vraća se čovjek i nije ništa bolje. Uhvati doktora panika. Idemo na CT. Ništa. Krv. Ništa. Ultrazvuk. Ništa. Odluči se na hitnu operaciju. Pogleda to doktor iznutra i ništa. Sve je u redu. Probudi se čovjek iz sna operacije, te ga doktor upita: „Pa čime vi zarađujete za život?“. Čovjek odgovori: „Ja sam muzičar.“. Doktor otvori novčanik i da mu 20 dolara. Čovjek ga gleda u čudu. Doktor na to odgovori: „To vam je za pošten obrok. Najedite se.“

To je cijela priča na ono što radimo svaki dan. Vrtimo se u krug, smišljamo nova čuda, a rješenje je u biti tu odmah, jednostavno.


COMMENTS:
Franjo     27.9.2012. 22:53:47
Apple je ipak prvi u dizajnu sučelja, ali i uređaja, primjenio princip "jednostavnosti". Dok su svi drugi proizvođači nove verzije uređaja i softwarea razvijali tako da su na prethodne dodavali nove funkcije i mogućnosti, Apple je prvi pristupio dizajnu na način da izbacuje funkcije i mogućnosti. Taj "patent" im je omogućio da ponovno zavladaju industrijom, a nisu ga mogli patentirati. Prije ponovnog dolaska Stevea Jobsa, Apple je u ponudi imao 350 različitih proizvoda. Steve Jobs je broj proizvoda u nekoliko godina sveo na 10. A zatim je i te proizvode sveo na jedan prst, jedan gumb, samo display...
JSZMCQzO     6.10.2012. 0:00:28
mama kaže:Pozz!Ovo je jedna jako zahvalna mama,dica su mu oduševljena vašim crtićima,prvo što neke koje vole mogu gldaeti online,drugo što sve te iste mogu gldaeti bilo di da pođemo na put,stvarno si legenda!Ali nama nešto fali,dali postoji ikakva šansa da pronađeš SREKA 4(Forever After).Bila bih ti jako zahvalna.Add a comment:

Name:


 
   
Back to previous page

 

 


 
Project partners